Neler Okuyacaksınız?
Bu yazımızda Size şeker hastalığının cinsel sağlık üzerine olan etkilerinden bahsetmeyi arzu ediyorum. Tabii ki moral bozmaya gerek yok. Özellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile riskleri azaltarak, cinsel sorunun tipi ve nedenine göre çeşitli tedaviler uyguluyoruz.
2009 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 300 milyon diyabet hastası bulunuyor. Üstelik bu rakamın 2030 yılında 400 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye’de de durum vahim! Neredeyse 3.5 milyon şeker hastası ve bir bu kadar daha ön-diyabet vakası olduğu tahmin ediliyor. Şeker hastalığı görme kusurlarından, böbrek sorunlarına, kalp-damar rahatsızlıklarından, sinir sistemi problemlerine kadar bir dizi sağlık sorunu yaratıyor. Yaşam süresini de kısaltıyor. Şeker hastalığının daha az bilinen bir yan etkisi ise cinsel sağlık üzerinde ortaya çıkıyor. Hatta sertleşme sorunu şeker hastalığının ilk belirtisi olabiliyor.
Sertleşme ve Boşalma Etkilenir
Şeker hastalığı iki ana sistemi etkileyerek sertleşme sorununa yol açıyor. Öncelikle cinsel bölgelere kanı taşıyan ve sertleşmeyi sağlayan damarlar etkileniyor. Buna ek olarak sertleşme işlevinde görev alan sinirler de hasar görebiliyor. Böylece diyabeti olan erkeklerin %50-70’i sertleşme sorununa yatkın hale geliyor. Daha detaylı olarak diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme riski normal erkeklere göre üç kat artıyor. Şeker hastalığı tanısı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra da hastaların yarısında sertleşme sorunu görülüyor. Şeker hastalığı, cinsellik hormonunu da düşürebiliyor. Bu durumda cinsel isteksizliğe eşlik eden sertleşme problemi görülüyor. Tüm bunların yanında orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma problemleri de sıklaşıyor. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riski arttığından, prostat enfeksiyonu riski de çoğalıyor. Bunlar da idrar sorunlarına ve yine dolaylı olarak cinsel problemlere yol açıyor. Şeker hastalığında ayrıca, cinsel bölgede eğrilme/bükülmeler, şekil bozuklukları, Peyroni hastalığı ve ağrı da görülebiliyor.
Cinsel Soırunlar Uyarı Alarmıdır
Cinsel problemler şeker hastalığının ilerlemesiyle ortaya çıkabileceği gibi, bu hastalığın ilk belirtisi de olabiliyor. Cinsel bölgede kan damarları ve sinirler çok küçük olduğundan, yüksek şekerin yarattığı tahribat büyük damar ve sinir sorunlarından önce bu bölgede ortaya çıkabiliyor. Bu da sağlık için önemli bir uyarı alarmı haline geliyor. Şeker hastası olup, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm oranı tam iki kat artıyor. Bu nedenle şu anda dünyada sertleşme sorunu yaşayan erkekler diyabet ve kalp hastalığı adayı sayılıyor.
Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Şeker hastalığının hangi cinsel sorunlara yol açtığının anlaşılması tanı ve tedavide ilk adımı oluşturuyor. Cinsel bölge damarlarını inceleyen penil doppler ve cinsel bölge hissiyat ile sinir iletisi hakkında fikir veren tetkikler kullanılabiliyor. Özellikle aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam bulunuyorsa hormon ölçümü yapılabiliyor. Boşalma ve idrar işlevleri incelenebiliyor. Tüm bunların sonucunda bir tedavi planı oluşturuluyor. Yaşam tarzı değişimleri ile diyabeti %40-50 oranında azaltmak veya geciktirmek mümkün oluyor. Kan şekeri kontrolü, kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi risklerin azaltılması cinsel sağlık için de koruyucu kabul ediliyor. Daha sonra cinsel sorunun tipi ve nedenine göre bir tedavi uygulanıyor. ESWT- Şok Dalga Tedavisi, sertleşme ilaçları, enjeksiyonlar, hormon yerine koyma tedavileri, vb. kullanılabiliyor. Çok ileri ve diğer tedavilere yanıt alınamayan vakalarda penis protezler de uygulanabiliyor.