Neler Okuyacaksınız?
Cinsel ilişkiye girileceğini hissettiğinde vücutta bir hareketlenme yaşanıyor. Bu fizyolojik geçiş orgazm olma konusunda en önemli başlangıçtır. Ancak cinsel uyarılmada bir sıkıntı var ise, kadın için cinsellik tatmin edici olmaktan çıkıyor, hatta acı verebiliyor.
Cinsel uyarılma rahatsızlığında da diğer kadın cinsel fonksiyon sıkıntılarında olduğu gibi organik ve psiko-sosyal pek çok faktör rol oynayabiliyor. Bu faktörlerden en önemlileri hormonal problemler, kullanılan ilaçlar gibi etkenler olabiliyor. Öte yandan cinsellik üzerine inanılan şehir efsaneleri ve geçmiş travmalar da bu sorunlara yol açabilir.
Cinsel Uyarılma Nedir?
Pek çok kadın vücutlarında cinsel uyarılma sırasında meydana gelen değişikliklerden habersiz olur. “Cinsel Uyarılma Nedir?” sorusu çok sık karşımıza çıkıyor. Genital uyarılma ile kadın vücudu cinsel ilişkiye hazırlanıyor. “Kadınlarda Uyarılma Belirtileri” dediğimiz cinsel isteği takip eden bir dizi değişiklik, vajinaya doğru kan akımını arttırıyor, vajinada cinsel birleşmeye hazırlık olarak kayganlaşma oluşuyor. Hatta kalp atışınızın hızlandığını ve genel bir sıcaklık hissi hissediyorsunuz. Kadınlarda Cinsel Uyarılma Belirtileri sırasında göremediğiniz değişikliklerde klitoris şişiyor, vajina uzayıp genişliyor ve birleşme için hazır hale geliyorsunuz.
Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?
Kadınlarda cinsel uyarılmanın olmamasını ya da uyarılmanın cinsel birleşme bitinceye kadar sürdürülememesini “cinsel uyarılma bozukluğu” olarak tanımlıyoruz. Bu durum cinsellikle ilgili sıkıntı yaşanmasına yol açıyor. Cinsel uyarılma bozukluğunda birleşme için hazır hale gelmeyen vücudunuzda vajina kayganlaşmıyor, ve tabii doğal olarak cinselliğin diğer dönemlerine de geçiş sağlanamıyor. Sonuç olarak sizin için hiç tatmin edici olmayan ve hatta acı veren bir cinsellik yaşanıyor.
Kadınlarda Uyarılmama Neden Ortaya Çıkıyor?
Fazla endişeli, suçluluk duygusu yaşayan, cinsellikle ilgili korkuları olan kadınlarda cinsel uyarılma bozukluğunu daha fazla görüyoruz.” Kadınlarda Uyarılmama Neden Ortaya Çıkıyor” dediğimizde öncelikle ülkemizde alelacele, hatta çoğunlukla çok az ya da hiç ön sevişme olmadan cinsellik başlatılmasını anlamak gerekiyor. Kadın vücudunun cinsellik için hazır hale gelmesi erkeklerden farklı ve daha uzun bir süreç . Kadın vücuduna bu zamanı tanımak gerekiyor. Ayrıca fizyolojik sebepleri de unutmamak gerekiyor (hormonal bozukluklar ile bazı psikiyatrik, tansiyon, idrar söktürücü, alerji, astım ve kolesterol ilaçlarının yan etkileri gibi).
Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu
“Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu” dediğimizde en önemli nokta kadınların yeteri kadar uyarılmadığı halde cinsel birleşmeyi reddetmemesi. Kadınların önemli bir bölümü maalesef ön sevişme sırasında eşlerine bazen hiç, bazen de yok denecek kadar az katılıyor, cinsel birleşme sırasında ise çoğunlukla hareketsiz kalıyor. Bu konuların eşler arasında dahi rahat konuşulamaması ile kadınlar isteklerini, hislerini rahatça açamıyor. Eşle ilgili duygusal olarak yaşanan eksiklikler de bu sorunu ortaya çıkarabiliyor. Bu iletişimsizliği yaşayan kadınlarda da uyarılma sorununa rastlanıyor. Siz de bu kadınlardan biri olabilirsiniz. Bilin ki, Hattat Kadın Cinsel Sağlığı Kliniği ekibi yanınızda.
Uyarılma Bozuklukları için Medikal Nedenler Nelerdir?
Kadınlarda Uyarılma Bozukluğu aynı zamanda orgazm için de büyük önem taşıyor. Kadınların yaklaşık %30’u sadece cinsel birleşmeyle orgazm yaşıyor. Bu nedenle, yeterli ve kaliteli bir uyarılma için doğru tekniklerin ve uygun pozisyonların uygulanması gerekiyor. Bununla birlikte yeterli süre de çok önemli.
Birçok antidepresan, endişe ilaçları, bazı kalp ve tansiyon ilaçları uyarılma ve orgazmı engelleyebiliyor. Bu nedenle ilaçlarınızın cinsel sağlığa olan etkilerini muhakkak inceliyoruz. Gerekli görüldüğünde ilaç tipi, dozu, kullanım şekli değiştirilebiliyor. Kendi kendinize ilaçlarınızı bırakmamalısınız.
Kadında uyarılma için cinsel bölgeye gidenkan akışının artması gerekiyor. Kan akışında sıkıntı yaratan en önemli faktörler: damarsal sorunlardır (şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi) Bu durumda cinsel bölgenin kanlanması için özel egzersizler, bazı ilaçlar, antioksidanlar ve uyarı teknikleri verilebiliyor.
Menopoz: Menopozda meydana gelen hormon değişimleri cinsel isteği, cinsel motivasyonu, cinselliğe hazır hale gelme süresini, orgazma ulaşmayı değiştirebiliyor. Kuruluk ve ağrı riskini de arttırıyor. Ancak her kadın bu değişimleri aynı şiddette yaşamıyor. İlişki kalitesi, geçmiş cinsel yaşamdaki mutluluk, menopozun getirdiği değişimlere ayak uydurma gibi faktörler de cinsellik üzerinde etkili. Pek çok kadın menopoz sonrasında cinsel yaşamda (bazen eskisinden de fazla) mutlu olabiliyor. Önemli olan cinsel hayatta karşılaştığınız sorunları ertelemeden çözüm aramak.
Uyarılma Bozukluğu İçin Psikolojik Nedenler Nelerdir?
Aşağıda yer alan negatif düşünceler sizin de cinsellik sırasında aklınıza geliyor olabiliyor. Bu düşünceler gerek yetiştirilme tarzı gerekse bazı şehir efsanelerinin etkisinden kurtulamamanızdan ötürü “Uyarılma Bozukluğu” yaratabiliyor:
- “Kesinlikle uyarılmayacağım ve sonuçta da orgazm olamayacağım”
- “Uyarılmamı beklerken eşim sıkılıyor”
- “Bu şekilde zevk almam yanlış”
- “Rahat hissetmiyorum”
- “Öfkeliyim”
- “Seks çok ayıp”
- “Seks beni korkutuyor”
- “Kendimi rahat bırakmam doğru değil”
- “Galiba bu sefer de hiç uyarılamayacağım”
- “Uyarılıyorum ama henüz orgazma yakın değilim”
- “Vücudum çok çirkin”
- “Aklımı toparlayıp hemen uyarılmam gerek”
- “Uyarılmazsam bana kırılacak/kızacak”
- “Uyarılmaz ve orgazm olmazsam benden bıkabilir”
Hattat Kadın Cinselliği Tedavi Protokolü
Organik ve psiko-sosyal bağlı pek çok sebep uyarılmayı olumsuz yönde etkiliyor. Bu tabloya hormonal dengesizlikler, kronik alkol kullanımı, sigara, depresyon, endişe, aşırı stres, enfeksiyonlar, menopoza bağlı değişimler, ilaçların yan etkisi gibi faktörler eklendiğinde cinsel sağlık riskleri artıyor. Bu nedenle uyarılma tanı ve tedavinizi oluştururken cinselliğe etki eden tüm riskleri bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu protokolde:
- Organik sebeplerle ortaya çıkan cinsel fonksiyon bozuklukları tedavi edilebiliyor. Organik faktörlerin, özellikle de diyabetin kontrol altına alınması tüm vücudu olduğu gibi cinsel fonksiyonları da koruyor. Bu nedenle özenle bu konunun üzerinde duruyoruz.
- Kan damarlarının sağlığını destekleyecek tüm beslenme önerilerimiz cinsel bölge damarlarını da koruyor.
- Metabolik sendrom, aşırı kilo, obezite gibi diğer metabolik riskleri hem diyabet hem cinsel sağlık açısından azaltıyoruz.
- Damar sağlığınız açısından ve cinsel performansınızın tam güç çalışması için cinsel bölgeye kan akışını arttıran kliniğimizde uzmanımızın takibi ile yapılan cinsel egzersiz sistemini öneriyoruz. Böylece cinsel bölgenin kanlanması artıyor ve uyarılma güçleniyor.
- Hem erkeklerde hem de kadınlarda diyabet bir çok cinsel sıkıntı yaratıyor. Bunlar erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu, kadınlarda ise libido kaybı, uyarılma ve kuruluk sorunu ile orgazm problemi. Bu tip sorunlarınızı tedavi protokolümüze almamız önemli.
- Herhangi bir vajinal veya idrar yolu enfeksiyonu durumunda gerekli ilaç tedavinizi veriyoruz.
- Kadınlarda cinsel bölge hissiyatını güçlendiren özel antioksidan önerileri veriyoruz.
- Menopozdaki kadınlarda cinsel bölgede yan etkiler artabiliyor. Bu durumda sistemik veya lokal hormon tedavileri ya da bitkisel desteklerle sorunu çözümlüyoruz.
- Kadınlarda cinsel bölgedeki hislerin oluşması için daha uzun süreye ihtiyaç oluyor. Sizi ön sevişme süresini uzatmak hem de kadın cinselliği açısından daha uyarıcı birliktelik teknikleri üzerine bilgilendiriyoruz, böylece uyarılmayı ve orgazmı hızlandırıyoruz. Örneğin; Genital Uyarılma yaklaşık 1 saat boyunca devam ediyor. Önemli olan gerçekten işe yarayan teknikleri ve uyarılma yöntemlerini kullanmanız. Bu nedenle bu çalışmalar özellikle tedavinizin önemli bir parçasını oluşturuyor.
- Genel moralsizlik, enerji kaybı, depresyon, endişe veya kronik stres gibi sorunlarınızda mutlaka ayrıca destek veriyoruz. Böylece hayat kalitenizi yükseltiyor ve cinsel istek ve zevkte artış sağlıyoruz.
Cinsel Uyarılmayı Nasıl Anlarsınız?
Her kadında etkilenme farklı olsa da cinsel uyarılmanın kadın vücudunda yarattığı bazı değişimler bulunuyor:
- Cinsel bölgeye giden kan akışı artıyor. Cinsel bölgede hafif bir şişkinlik ve kızarıklık oluşabiliyor
- Klitoris kanla doluyor ve hacim olarak büyüyor.
- Vajinada cinsel birleşmeye hazırlık olarak kayganlaşma oluşuyor.
- Nefes alışverişleri hızlanıyor.
- Kan basıncı yükseliyor.
- Ateş basması veya ciltte hafif kızarmalar görülebiliyor.