Neler Okuyacaksınız?
Kronik Prostatit Nedir?
Erkeklerin yarısı hayatlarının bir noktasında kronik prostat enfeksiyonu (prostatit) yaşıyor. Prostat bezinde gördüğümüz iltihaplanma durumu. Akut olarak daha kolay tedavi ettiğimiz ancak kronikleşme yani uzun zaman tedavi sürecinin devam etmesi gereken bir riski bulunan bir rahatsızlık. Genç erkeklerde cinsel fonksiyon sorunlarına da yol açarak doktora başvurmayı gerektiriyor.
Kronik Prostatit Belirtileri
Prostat İltihabı Belirtileri nelerdir sorusu çok sık karşımıza çıkıyor. Bunun en önemli nedeni prostatın üç hastalığında da ki bunlar prostatın iyi huylu büyümesi, prostat kanseri ve prostatit, idrar sıkıntıları birbirine benziyor. Prostat iltihabında da özellikle idrar yaparken ağrı em sık gördüğümüz şikayet. Bunun dışında diğer prostat hastalıklarında olduğu gibi sık idrar ihtiyacı, gece sık idrara kalkma da yine görülen sıkıntılardan. Ancak prostatitte idrar sıkıntılarına ek olarak özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Hatta en sık sorulan sorulardan biri “prostat iltihabı bel ağrısı yapar mı?” ki bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Kronik Prostatit Neden Olur?
Kronik prostatit neden olur dediğimizde özellikle söyleyebileceğimiz risk faktörleri şunlar: özellikle eskiden bir prostat enfeksiyonu yenisini tetikleyebiliyor ,bisiklete veya ata binerken oluşan tekrarlayıcı pelvik travmalar riski arttırabiliyor, yeterli sıvı tüketmemek tüm prostat hastalıklarında olduğu gibi prostatit riskini de yükseltiyor, korunmasız cinsel ilişki sırasında enfeksiyonun partnerden geçme olasılığı yükseliyor , aşırı yoğun stres-endişe idrar akımını kontrol eden kasların kasılmasına neden oluyor ve bu kasılmalar kasların düzenli olarak gevşemesini önlüyor, mesane enfeksiyonları da prostatta enfeksiyon riskini arttırıyor.
Kronik prostatitte ağrılar üç ayı aşkın devam ediyor. Ancak daha önemli problem, kronik prostat iltihabında prostatın görevinin bozulması. Prostat meni sıvısının hacmine katkıda bulunuyor ve iletilmesinde görev alıyor. İşte kronik prostatta prostatın bu görevleri sekteye uğruyor ve doku bozuluyor. Bu arada yapılan antibiyotik tedavileri ile o bölgedeki sağlıklı bakteriler de bozuluyor. Bu nedenle korunmak için Prof. Dr. Halim Hattat’ın aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz:
- Düzenli aralıklarla ihtiyaç hissetmeseniz de idrara gidin. İdrar yolu şikayetlerini geciktirmeyin.
- Cinsel bölgeyi, bacak ve ayaklarınızı üşütmeyin.
- Kabızlıktan kaçının.
- Uzun süre oturmayın, pelvik bölge ve alt bacaklardaki kan akışını hızlandırın.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunarak prostatı da koruyun.
Kronik Prostatit Tedavisi
Gerekli ürolojik muayene ve idrar, kan ve ultrasonografik incelemelerin ardından antibiyotik ya da ağrı kesicilerle önlem alınması gerekiyor. Prostat iltihabı nasıl kurutulur dediğimizde tedavi şeklimiz akut prostatitte antibiyotik tedavisi. Ancak kronik prostatitte özellikle bozulan prostat dokusunu yenilemeye yönelik tedaviler cevap veriyor. O bölgede kanlanmayı arttırmak için ESWT-Şok Dalga tedavilerinden faydalanıyoruz. Yani prostat enfeksiyonu deyip geçmemek lazım. İdrar yolu şikayetleri başladığı anda vakit kaybetmeyip bir uzmana başvurmak önemli.
Prostatit Cinselliği Etkiler mi?
Prostatit Cinselliği Etkiler mi sorusu erkeklerin kafasına en çok takılan sorulardan biri. Prostat iltihabı özellikle cinsel sıkıntılar doğuruyor. Burada özellikle idrar yaparken gördüğümüz ağrı şikayetini boşalma sırasında ve orgazmda da görüyoruz. Bu ağrı erkeği erken boşalma ve hatta sertleşme sorununa kadar etkiliyor. Bu enfeksiyonlar akut geliştiğinde tedavisi kolay ancak bazı durumlarda kronik bir hal alabiliyor. Bunlara akut bakteriyel prostatit veya 3 ayı aşkın dönemlerde kronik prostatit diyoruz. Burada akut prostatitte özellikle boşalma da hatta idrar yapmada ağrı duyuyor , boşalma süresini etkiliyor ve ateş yapıyor. Ciddi olarak üzerinde durulması gereken bir sorun. Burada tanı kolaylıkla konuyor ve üreyen bakteriye göre antibiyotik tedavisi ile iltihap tedavi ediliyor. Kronik prostatit farklı ve daha ciddi, tedavisi zor bir konu.
Prostat İltahabı PSA Değerini Yükseltebilir mi?
Prostat spesifik antijen prostat dokusunda oluşan rahatsızlıklarda da artabiliyor. Yani bu testin yükselmesi sadece ve sadece prostat kanserinin bir işareti değil. Eğer yapılan incelemelerinizde PSA yüksekliği tespit edilirse hekiminiz şikayetlerinize, klinik muayene bulgularına ve diğer tetkiklerin sonucuna göre problemin kanserden mi yoksa bir enfeksiyondan mı kaynaklandığına karar verebiliyor.
Sık Sorulan Sorular
Prostat iltihabı nasıl kurutulur?
Üreyen bakteriye göre antibiyotik tedavisi ile iltihap tedavi ediliyor. Kronik prostatit farklı ve daha ciddi, tedavisi zor bir konu, antibiyotik tedavisinin yanı sıra özellikle bozulan prostat dokusunu yenilemeye yönelik tedaviler cevap veriyor. O bölgede kanlanmayı arttırmak için ESWT-Şok Dalga tedavilerinden faydalanıyoruz.
Prostat iltihabında akıntı olur mu?
Hayır olmaz, ancak idrar yapma ve boşalmada ağrı oluyor.
Prostat iltihabı bel ağrısı yapar mı?
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Prostat iltihabı psa değerini yükseltir mi?
Evet, enfeksiyon da yükseltebiliyor.
Kronik prostatit geçer mi?
Doğru tedavi ile muhakkak geçer. Burada sadece antibiyotiklerle iltihabın kurutulması değil, bozulan dokunun özel fizik tedavi ile iyileştirilmesi gerekiyor.