Neler Okuyacaksınız?
İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihaplanmalarında gördüğümüz idrar sıkıntıları erkekleri fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden etkiliyor. Aile Sağlığı Araştırma Derneği Telefon Bilgi Hattına yapılan prostat sorunlarıyla ilgili başvurularda da gözümüze çarpan en önemli husus “prostat cinselliği etkiler mi” sorusu.
Burada önemli olan yaşadığınız prostat sorununun ya da aldığınız tedavinin hangi cinsel probleme yol açtığını bilmeniz. Böylece Prof. Dr. Halim Hattat ile birlikte sizin ihtiyaç ve isteklerinize uygun bir tedavi protokolü oluşturabilir ve önlemlerinizi bir an önce alabilirsiniz.
Prostat Sertleşmeyi Önler mi?
“Prostat sertleşmeyi önler mi?” en sık sorulan soru. Prostat hastalıklarında en sık görülen yakınma idrar problemleri.
İdrar sorunları öncelikle günlük aktivitelerde dahi büyük stres yaratıyor. Bu gerginlik cinsel birliktelik esnasında da yaşanabiliyor. Cinsel birliktelikte idrar sıkıntısı yaşayacağından çekiniliyor ve böylece cinsellikten kaçınma hatta isteksizlik görülüyor. Cinsel birliktelikte performans anksiyetesi geliştiren erkek sertleşme sorunları yaşayabiliyor. Yani “prostat sertleşmeyi önler mi” dediğimizde cevabı evet. Erken boşalma da ileri vakalarda görülebiliyor.
“Prostat Büyümesi Cinsel Gücü Etkiler mi?” dediğimizde prostat tedavilerinin de cinsel sorunlara yol açabildiğini söylemek gerekiyor. Örneğin İyi huylu prostat büyümesinde kullanılan Alfa bloker ilaçlar hastalarda geri boşalmaya neden olabiliyor ve çocuk sahibi olmak isteyen erkekler için önemli bir problem yaratıyor. 5-alfa redüktaz engelleyici ilaçlar ise sertleşme bozukluğu yaratıyor, cinsel isteği azaltıyor ve meni hacmini küçültüyor. Cerrahi işlemlerde de bu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Prostat kanserinde sık uygulanan ameliyat ve işlemler o bölgede sinir ve damar yapısına da zarar verebiliyor. Bu da sertleşme problemine neden oluyor, “prostat iktidarsızlık yapar mı” denildiğinde bunları göz önüne almak gerekiyor. “Prostat ereksiyonu engeller mi?” derken prostat kanserinde sertleşme için gerekli sağlıklı sinir yapısı da zedelenebiliyor ve ereksiyon sorunu ortaya çıkabiliyor. Son olarak, cinsel istekte azalma açısından baktığımızda prostat kanserinde hormon tedavisi yada testislerin cerrahi olarak çıkarıldığı “orşidektomi” ameliyatından da bahsetmemiz gerekiyor. Bu tedavilerde erkeklik hormonu üretimi kalktığından cinsel aktivite için istek kalmıyor.
Prostat Hastalıkları Tedavisi
Prof. Dr. Halim Hattat özellikle prostat hastalıklarında tedavi yolunu belirlerken, cinsel fonksiyon sorunlarına yol açmayan tedavileri tercih ediyor. Prostat ile ilgili idrar sıkıntılarınızda veya tedavisinde cinsel sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durumda Prof. Dr. Halim Hattat durumunuzu değerlendirecek ve gerektiğinde tedavi planınızı bu doğrultuda organize edecektir. Önemli olan sorununuzu geçiştirmemeniz ve çözümünün olduğunu bilmenizdir.