Neler Okuyacaksınız?
Prostat Nedir?
Prostat, idrar torbasının bitiminde yer alan bir salgı bezidir ve temel işlevi üreme ile ilgilidir.
İyi huylu prostat büyümesi bir yaşlanan erkeğin hastalığıdır. Her normal erkek bu hastalığa yakalanma riskini taşıyor. İyi huylu prostat büyümesi dediğimizde (Benin prostat hiperplazisi, BPH) prostatta oluşan mikroskobik değişimleri anlatıyoruz. Prostattaki bu büyüme kanserin aksine selim nitelikli ve hücrelerin aşırı çoğalmasıyla karakterizedir.
Prostat Büyümesi Neden Olur?
Erkeklerde özellikle 40’lı yaşlarda vücutta bazı hormonal değişiklikler yaşanıyor. Bu değişikliklere bağlı olarak prostatta hücresel farklılaşmalar oluşuyor. Bu hücre farklılaşması, prostat içerisinde adenom adı verilen bir dokunun gelişmesine yol açıyor. Bu durum aslında hemen tüm erkeklerde meydana geliyor. Ancak bu durumun bir problem halini almasının sebebi prostatın prostat büyümesinde idrar kanalına baskı meydana getirmesidir. Çünkü prostat üretraya (idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanal) çok yakın ve bu da can sıkıcı idrar problemlerine neden oluyor. Yine de BPH erkeklerin ancak üçte birinde tedavi edilmesini muhakkak gerektirecek ölçüde tıkanıklığa yol açıyor.
İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedenleri
Yine yaşlanma BPH’ın bir diğer önemli nedenidir. Bu hastalığın görülme sıklığı yaşla birlikte artıyor. 40 yaşındaki erkeklerin %20’sinde, 60 yaşındaki erkeklerin %60’ında, 80 yaşındaki erkeklerin %90’nında değişen oranlarda prostat büyümesi var. Yapılan araştırmalar, genetiğin de rol oynadığını, yani ailenizde prostat büyümesi var ise bu hastalığa yakalanma oranınızın daha yüksek olduğunu gösteriyor. İyi huylu prostat büyümesi kanser değildir. Ancak bir erkeğin yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkiler ve bu nedenle ciddi bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerekiyor.
Prostat Büyümesi Şikayetleri Nelerdir?
İyi huylu prostat büyümesi (BPH) prostatta büyümeye yol açarken etkisini alt idrar yolu ve mesanede gösteriyor. İdrar semptomları görülüyor ve mesane çıkışında tıkanıklığa neden oluyor.
- İdrar akımında zayıflama
- İdrara başlamada zorluk
- Kesik kesik idrar yapma
- İşeme sonrasında damla damla idrar gelmesi
- Sık idrara çıkma ve acil işeme ihtiyacı
- Geceleri idrara çıkmada artış
- Mesanenin tam boşalmadığı hissi
Bu idrar şikayetlerinin sadece BPH belirtileri olmadığının altını çizmek gerekiyor: mesane taşı, enfeksiyon, diyabet, nörolojik problemler, bunların yanında prostatın diğer iki hastalığı olan prostatit ve prostat kanserinde de benzer şikayetler görülebiliyor.
Belirtiler yıllar içinde yavaş yavaş gelişiyor, ciddi bir tıkanıklığı olan bir hasta bile bazen bu durumu normal olarak kabul edebiliyor, yani duruma adapte oluyor. Ancak idrar sıkıntılarına ve semptomlarına dayanabilme derecesi kişiden kişiye değişiyor.
Eğer idrar şikayetleriniz sizin de hayat kalitenizi etkiliyor ise tedavi görmek için mutlaka Prof. Dr. Halim Hattat’a başvurmalısınız. Problemi görmezden gelmek, riskinizi artırmak ve tedavinizi zorlaştırmak anlamına geliyor.
Prostat Büyümesi Tanısı Nasıl Konulacak?
Prof. Dr. Halim Hattat size tanı koyarken özellikle rektal muayene ve diğer fiziksel kontrollerle prostatın 3 tip hastalığından hangisinin üzerinde durduğunu görmesi gerekiyor; prostatın büyüklüğünü ölçmek, prostat kanseri ya da prostatit ayrımını yapmak gibi. Bunlara ek olarak muhakkak prostat antijenlerinizin ne kadar yükseldiğini gösteren kan tetkikleri yapılması gerekiyor. İdrar sıkıntılarında mesane kanseri, prostat enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonlarının da ortaya çıkarılması gereklidir. Ek olarak üroflowmetri ve PVR, Ultrason da ayrıntılı bilgiler için önemli tetkikler.
Ayrıca bir kanama durumunda sistoskopi yani idrar yollarının endoskop ile görüntülenmesine de başvurulabiliyor.
Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prostat büyümesi tedavisindeki amacımız büyümüş olan prostatın idrar kanalını tıkaması ve bunun da ciddi şikayetlere yol açması durumunu ortadan kaldırmaktır.
Büyümüş olan adenom dokusunu ortadan kaldırıp idrar kanalındaki tıkanıklığı gidermemiz gerekiyor.
Bu hastalığın tedavisinde, günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemleri denenmiş. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, çeşitli cerrahi yöntemler, lazer tedavileri, ısı veya termal terapiler yer alıyor.