Neler Okuyacaksınız?
Kadın cinselliği biyolojik, duygusal ve psikolojik faktörlerin yönetiminde. Kadın cinselliği de genel olarak erkeklerde olduğu gibi biyo-psiko- sosyal fakörlerden etkileniyor. Özellikle hormonlar, cinsel bölge damarlar ve nörolojik yapısı, eşle duygu alış-verişi , cinsel inanışlar, geçmiş cinsel deneyimler, günlük koşuşturma ve sıkıntılar gibi pek çok faktör kadınlarda cinselliği etkiliyor. Bize kadın danışanlarımızın en sık başvurduğu konulardan biri vajinismus. Yapılan çalışmalar da bu problemin en sık yaşanan (cinsel isteksizlik, orgazm problemi, cinsel uyarılma eksikliği ve cinsellikten zevk alamama ile birlikte) beş cinsel sorundan biri olduğunu gösteriyor. Cinsel zevkin duygusal bir yönü mutlaka var. Geçmişte herhangi bir cinsel travması olanlar ya da aldıkları bilgiler, deneyimler nedeniyle cinselliğe olumsuz bakanlarda da cinsellikten korku oluşabiliyor. Cinsellikte öğreti ve görüşler, cinsel enformasyon seviyesi ve eşle komünikasyon önemli bir rol oynuyor. Cinsel birleşmenin cinsel mutluluk için tek gerekli unsur olduğunu, diğer tüm cinsel davranışlara gerek olmadığını, ilk gecenin çok acılı geçeceğini, kadınların cinselliği başlatmaması gerektiğini düşünüyorsanız şehir efsanelerine maruz kalmışsınız demektir. Bu durumda Hattat Klinik’te verdiğimiz doğru ve bilimsel bilgi cinselliğe bakış açınızı genişletiyor.
Vajinismus Nedir?
Gerek Hattat Klinik, gerek Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yıllardır yaptığımız çalışmalarda ilk karşımıza çıkan cinsel problem. Vajinismus, cinsel ilişkiye izin vermeyecek biçimde vajen ön kısmının kasıtsız olarak kasılması. Vajina girişini çevreleyen kas vajina açıklığını kontrol ediyor. Bu kasın istemsiz olarak kasılması cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girişini tamamen engelleyebiliyor. “Vajinismus Nedir?” dediğimizde bazı durumlarda ikincil olarak sonradan da ortaya çıkabildiğini de belirtmemiz gerekiyor. Bu durum vajinal veya idrar yolu enfeksiyonları, hormonsal sebeplere bağlı vajinal kuruluk gibi vajinal ağrı yaratan bir sorun sonrasında gelişebiliyor. Yine stres, endişe, istemsiz adale kasılması, uyarılma sorunu, vajinal kuruluk sorunu ve cinsel isteksizlik, cinsel bilgi yanlışları vajinismus sebebi olabiliyor. Fiziksel şartların kontrolünün yanı sıra psikoterapi yardımcı oluyor. Eşinin vajinismus yaşayan erkek partnerin de bir süre sonra psikolojisi bozuluyor ve sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlıyor ve hem çiftin beraberce tedavi edilmesi gereken bir sürece sebep oluyor.
Vajinismus Ne Demek?
Ülkemizde kadınların çok büyük bir yüzdesi seks sırasında istemsiz kasılma şikayeti yaşıyor. Vajinismus nedenleri denilince; kasılma sorunu altta yatan cinsel ağrı yaşama korkusundan kaynaklanabiliyor. Bu durumda özellikle ilk birliktelikte yaşanan kasılma devam ediyor ve sonraki birlikteliklerde de kasılma ve ağrı yaratıyor. Bazen de cinsel ağrı (örneğin kuruluğun yol açtığı vajinada yırtıklar, enfeksiyonlar gibi) kasılmaya yol açıyor. Kasılma sorununu tedavide en önemli adım: vajinal kasları eğiterek kuvvetlendirmemiz. Eğer altta yatan ve cinsel ağrı yaratan faktörler varsa, ki cinsel bilgilendirme bunların başında geliyor, bunların da çözümlenmesi gerekiyor.
Vajinismus Nedenleri
Kadınlarda cinsellikle ilgili ilk bilgileri kimden ve ne şekilde öğrendiği, eşle ilgili ilişki sorunları, geleneksel baskılar gibi psikolojik ve sosyal nedenler “Vajinismus Nedenleri” arasında önemli yer tutuyor. Örneğin toplumsal anlamda cinsellikle ilgili her türlü iletişimin tabu olduğu bir ortamda yetişen bir kadın bu durumda cinselliğe karşı dehşet, sıkıntı, utanç gibi hisler geliştirip endişeden kaynaklı cinsel isteksizlik duyabiliyor. Bu durumda da kaliteli bir cinsel cevabın gelişmesi için gereken damarsal, hormonal, nörolojik faktörlerde sorun çıkıyor ve bir uyarılma veya orgazm sorunu gelişebiliyor. Kadınlarda cinsel fonksiyon sorunları duygusal faktörlerden de özellikle çok etkileniyor ve en önemlisi cinsel sorunlar birbirini tetikliyor. Örneğin vajinada kayganlık sorunu ağrı problemini hatta cinsellikten uzaklaşmayı tetikleyebiliyor. Vajinusmus bazı durumlarda ilk gecede değil sonradan da ortaya çıkabiliyor. Bu durumda da yine ilk önemli sebep vajinal ağrı. Bu durumda vajinal ağrı sebeplerini muhakkak tedavide öncelikle ele almak gerekiyor. Yine uyarılma sorunları, vajinada kayganlıkla ilgili problemler ve cinsel isteksizlik vajinismus sebebi olabiliyor.
Vajinismus Hastalığı Nedir?
Vajinismusta ilk ilişki sırasında kadın, canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla ilişkiye giriyor. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini istemsiz kasmaya başlıyor, öyle ki ilişkiye izin vermiyor. Unutmayın, bilimsel olmayan ve yanlış cinsel bilgilere sahip olmak özellikle cinsel sağlığınızı ve partnerinizle ilişkinizi doğru değerlendirememenize, cinsel bir sorunla karşılaştığınızda bunu fark etmemenize yol açabiliyor. Yetersiz bir cinsel eğitim ve cinsel efsanelerle büyümek özellikle ilk cinsel deneyimlerde aşırı bir performans heyecanına yol açıp cinsel sorunlara neden olabiliyor. Unutmayın, cinsel bilgi eksikliği nedeniyle çok uzun yıllar cinsel ilişki kuramayan, cinsel sorunlarını doktorlarına danışmayan pek çok kişi bulunuyor. Sıklıkla klinikte dikkatimizi çeken bir konuş: vajinusmus sorunu yaşayan çiftlerin bu olumsuzlukla yaşamayı göze alıp doktora başvurmaması. İlk ilişki başarısızlıkla sonuçlansa da çiftimiz sorunun geçici olduğunu ve kendi kendine çözüleceğini düşünüyor. Daha sonraki girişimlerde de ilişkiye girememe sorunu devam ettikçe kadında sıkıntı, gerginlik, kadınlığında eksik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlıyor. Erkek te diğer taraftan partnerinin onunla yakınlaşmak istemediğini düşünüyor, reddedilme duygusu ağır basıyor. Bu nedenle önerimiz, 1 hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başınıza çözemezseniz Hattat Klinik’e başvurmanızdır.
Vajinismus Belirtileri?
“Vajinismus Belirtileri” ni inceleyerek tanı koyarken bize yol gösteren şu yol haritasından yararlanıyoruz. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar bize psikolojik,sosyo-kültürel ve organik yönden Sizi tanımamızda yardımcı oluyor.
- İlk cinsel beraberlikte canınız çok yanacak mı?
- İlk cinsel beraberlikte çok yoğun kanama olacak mı?
- İlk cinsel beraberlikten korkuyor musunuz?
- Eşinizle beraber olduğunuzda cinsel birleşme öncesi gerginlik ve sıkıntı oluyor mu?
- Cinsel birleşme öncesinde veya sırasında ağrı oluyor mu?
- İlişki öncesinde veya sırasında bacaklarınızda, kalçanızda veya vajina girişinde istemsiz kasılma oluyor mu?
- İlişkide penisin vajinaya girişini tamamen engelleyecek kadar kendinizi istemsiz kasıyor musunuz?
- Cinsel birleşme öncesinde veya sonrasında kendinizi geri çekiyor musunuz?
- İlişkiye başlarken veya devam ettirirken ağrınız oluyor mu?
- Cinsellikte sıklıkla isteksiz hissediyor musunuz?
- Ön sevişme sürecini çift olarak kaliteli olarak nitelendirebilir misiniz?
- Cinsel birleşme öncesinde vajinada kuruluk sorunu oluyor mu?
- Eşinizle aranızda duygusal iletişimle ilgili sorunlar var mı?
- Yaşadığınız cinsel sorunlar nedeniyle ilişkiniz sıkıntıda mı?
- Yaşadığınız cinsel sorunlar nedeniyle kadınlığınızı sorguluyor, kendinizi mutsuz, kendine güvensiz veya cazibesiz hissediyor musunuz?
Vajinismus Tedavi Yöntemleri
“Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?” dediğimizde en önemli husus cinsel bilginin olmaması. Öncelikle bilgi eksikliğini tamamlamak, sonra diğer faktörleri incelemek gerekiyor. Bazı vajinusmus hastaları ise cinsel bilgileri olmasına rağmen cinsellikten keyif almıyorlar. İlişkiye girebilmekte ancak zorlanıyor ve acı hissediyorlar. Bu durumda altta yatan hormonal ve anatomik nedenler araştırılarak kadının erektil dokusunda bir hassasiyet ve ilişkiyi önleyecek lokal bir sebep olup olmadığı inceleniyor. Vajinusmus sorunu hangi tip olursa olsun, androlog, jinekolog ve psikologtan oluşan bir ekip çalışması ile tedavi edilmeli. Hormonal, damarsal, nörolojik altta yatan sebepler ortadan kaldırılınca, başarılı bir danışmanlık süreciyle vajinismus kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Burada önemli bir başka nokta da tedavide kadınla erkeğin beraberce ele alınması. Erkeğin cinselliğe bakış açısı, anatomik bilgisi sorgulanması gerekli. Tedavi protokolümüzü düzenlerken özellikle altını çizdiğimiz nokta: bunun tek bir ilk geceyi geçirmeye yönelik olmaması, ileriye dönük olarak kadın hastamızı cinselliği ile barıştırmaktır. Diğer türlü, hem vajinismus belki de başka tip bir cinsel problem olarak karşımıza çıkabiliyor hem de ilişki sorunları giderek büyüyor. Bu nedenle öncelikle cinsel bilgi eksikliğini tamamlıyoruz, kadın ve erkek cinsel anatomisi, kızlık zarı, vajinal kaslar, cinsel birliktelik fizyolojisi hakkında çiftimizi detaylı olarak bilgilendiriyoruz. Daha sonra çift cinsel terapi ödevleri (kas çalışmaları, bireysel ödevler ve ilerleyen aşamalarda eşli çalışmalar) ile aşama aşama beraberliğe hazır hale geliyor. Vajinismusta da diğer tüm cinsel sorunlarda olduğu gibi çifti bir arada değerlendirmek özellikle önem taşıyor. Danışmanınız tarafından verilen ödevleri istekle ve dikkatle uygulamak başarıyı getiriyor. Bu süreçte erkekte de özellikle psikolojik etkenlerle baş gösteren sertleşmeme, erken boşalma sorunu gibi sorunları da çözümlememiz çiftin cinsel yaşamını kaliteli hale getiriyor.
Vajinismus Ne Kadar Sürede Tedavi Edilir?
İlk gece yaşadığınız cinsel sorunlarınızın hemen iyileşmesini beklemeyin. Vajinismus sorunu teknik olarak nispeten kısa vadede çözümü olan bir sorun olsa da , cinsel problemleri çift olarak psikolojik ve duygusal boyutta aşmanız bir süre gerektirebiliyor. Burada Hattat Klinik Danışmanızın yardımı ile birbirinize karşı anlayış içinde göstereceğiniz doğru iletişim başarıyı getiriyor. “Vajinismus Ne Kadar Sürede Tedavi Edilir?” sorusu en çok merak edilen sorulardan birisi. Vajinismus Tedavisi Cinsel ilişkiye pozitif bir yaklaşım sağlanması, yanlış bilgilerin ve bilgi eksikliklerinin tamamlanması , diğer taraftan davranışsal tedavi ile uyarılmanın öğretilmesi aşamalarını kapsıyor. Her yeni ödevle keyif alan ve ilişkiye hazırlanan hastalar tedaviye ilk başladıklarında kendi vücuduna dokunmak veya aynada kendine bakmak dahi istemezken, vücudunu tanımaya başlıyor, uyarılardan keyif almayı öğreniyor ve böylece ilişkiye girme imkanı buluyor. Hattat Klinik ekibimizdeki uzmanlarımız terapi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, ortalama 3 hafta ile 1 ay arasında, 4-6 görüşmede bu sorunun tedavi edilebileceğini belirtiyor. Cinsel eğitimin artması, doğru ve anlaşılır cinsel bilgilerin özellikle ulaştırılması ile tedavinin başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Her türlü cinsel sorununuzun bir tedavisi olduğunu unutmayın. Önemli olan zamanında doktorunuza başvurmanızdır.
Tabii ki amacımız kadın cinselliğinde duyguların ön planda olduğu bir ilişki de yaratmaktır. Tedavimizde bu süre içerisinde çift olarak iletişiminizin kuvvetlenmesi ilişkinin devam sürecinde de kaliteli ve keyifli cinsel yaşamınızı devam ettiriyor. Bu süreçte Size şunları öğretiyoruz:
- Ön sevişmeyi geçiştirmemeyi öğretiyoruz: Cinsel uyarılma, orgazm süreçlerinde özellikle kadınlar için gerekli bir süre olduğunu unutmayın.
- Neyi sevdiğinizi Sizinle beraber keşfediyoruz ve bunu dile getirebilmenize yardımcı oluyoruz: Cinsellikte nelerden hoşlandığınızı, partnerinizden beklentinizi, size eğlenceli ve keyifli gelen hareketleri, fantezileri, ortamları gözden geçirmeniz büyük önem taşıyor.
- Duygusallığın önemini Sizinle beraber keşfediyoruz ve buna odaklanmanızı sağlıyoruz: Güzel bir söz, bir öpücük, bir kucaklama eşinize iyi duygular beslediğinizi göstermenin güzel yolları. Ufak dokunuşların her zaman cinsel beraberlikle sonuçlanması gerekmiyor. Pek çok çift vajinismusun duygusal yaşamlarını da olumsuz etkilediğini fark ediyor.
Partnerinize kulak vermeniz için destek oluyoruz: Cinsel problemleriniz sizi etkilediği kadar partnerinizi de etkiliyor. İlişki ile konularda başarısız, stresli, öfkeli, endişeli olduğunuz zamanlarda onun da kırılabileceğini, üzülüp sinirlenebileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle beraber konuşulması gereken olumsuz hisleri açığa çıkarmanızda Size yardımcı oluyoruz. İletişim cinsel sorunların aşılmasında en önemli nokta.